
Työturvallisuuskorttikoulutukset, turvallisuuskävelyt, poistumisturvallisuuskoulutukset lisäävät henkilöturvallisuutta niin työaikana kuin vapaa-ajallakin. Koulutukset antavat valmiuksia jokapäiväiseen elämään havainnoida riskejä ja välttää niitä.
Pelastussuunnitelma on asiakirja yrityksiin, yleisötilaisuuksiin, taloyhtiöille, jossa huomioidaan muun muassa erityispiirteet ja riskit jotka voivat aiheuttaa vaaraa.
Väestönsuojan hoitajan kurssi. Kurssin jälkeen osallistuja tuntee suojan laitteet ja tietää, mitkä kiinteät laitteet ja varusteet suojaan kuuluvat. Osaa tarkastaa ja huoltaa suojan laitteet sekä ymmärtää vuosittaisen huollon tarpeellisuuden. Hallitsee väestönsuojan käyttökuntoon laiton ja käyttää suojan laitteita suojautumistilanteen eri vaiheissa.
Työturvallisuuskorttikoulutus
Turvallisuuden hallinta yhteisellä työpaikalla edellyttää tilaajayrityksen ja toimittajayritysten välistä toimivaa yhteistyötä. Työturvallisuuskorttikoulutus antaa perustiedot työympäristön vaaroista ja työsuojelusta yhteisellä työpaikalla.
Koulutuksen hyväksytystä suorittamisesta myönnetään viisi vuotta voimassa oleva, henkilökohtainen työturvallisuuskortti.
Turvallisuuskävely, palo- ja poistumisturvallisuus
Turvallisuuskävely, palo- ja poistumisturvallisuus
Turvallisuuskävelyn tarkoituksena on kartoittaa työpaikan / kiinteistön vaaranpaikkoja ja -tilanteita sekä arvioida riskejä. Turvallisuuskävelyllä kierretään tuttu ympäristö, tehden havaintoja turvallisuutta vaarantavista asioista.
Ulkopuolinen arvio ympäristön vaaranpaikosta avaa usein myös tutussa ympäristössä liikkuvan henkilön näkemystä asiasta.
Turvallisuuskävelyä voi käyttää hyväksi tehdessä yrityksen riskikartoitusta, perehdyttettäessä uusia työntekijöitä tai kerrattaessa työturvallisuuden kulmakiviä. Turvallisuuskävely on ennenkaikkea ennalta ehkäisevää toimintaa, jolla pyritään torjumaan onnettomuuksia, tapaturmia ja läheltä piti -tilanteita.
Palo- ja poistumisturvallisuusluento pidetään osana turvallisuuskäveyä. Voidaan järjestää myös omana tilaisuutena. Luennolla käydään läpi lainsäädäntöä, käytännön ohjeita ja neuvoja siitä kuinka poistutaan turvallisesti sekä vähennetään tulipaloriskiä.
Pelastussuunnitelmat
Pelastussuunnitelmat
Taloyhtiöt
Pelastussuunnitelma on laadittava asuinrakennuksiin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Pelastussuunnitelma tulee tehdä jokaiseen rakennukseen erityispiirteet huomioiden. Mikäli kiinteistöön kuluu useampia rakennuksia, on harkittava tarvitaanko rakennuksiin erilaisia pelastussuunnitelmia. Vastuu pelastussuunnitelman laadinnasta, ylläpidosta ja viestinnästä on taloyhtiöissä sen hallituksella.
Yritykset
Pelastussuunnitelmassa on oltava selostus:
1) vaarojen ja riskien arvioinnin johtopäätelmistä;
2) rakennuksen ja toiminnassa käytettävien tilojen turvallisuusjärjestelyistä;
3) asukkaille ja muille henkilöille annettavista ohjeista onnettomuuksien ehkäisemiseksi
sekä onnettomuus- ja vaaratilanteissa toimimiseksi;
4) mahdollisista muista kohteen omatoimiseen varautumiseen liittyvistä toimenpiteistä.
Pelastussuunnitelmassa on tarpeen mukaan otettava huomioon myös kohteen tavanomaisesta poikkeava käyttö ja tilapäinen käyttötavan muutos.
Muun muassa seuraaviin valtioneuvoston asetuksessa (407/2011) mainittuihin kohteisiin on laadittava suunnitelma edellä mainituista toimenpiteistä:
– työpaikkatiloissa, joissa työntekijöiden ja samanaikaisesti paikalla olevien muiden ihmisten määrä on yleensä vähintään 50
– sairaaloissa, vanhainkodeissa ja muussa laitoshuollossa, suljetuissa rangaistuslaitoksissa ja muissa näihin verrattavissa kohteissa (hoitolaitokset) sekä asumisyksikön muotoon järjestetyissä palvelu- ja tukiasunnoissa ja muissa näihin verrattavissa asuinrakennuksissa ja tiloissa, joissa asuvien toimintakyky
on tavanomaista huonompi (palvelu- ja tukiasuminen)
– majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa (308/2006) tarkoitettuihin majoitusliikkeisiin sekä ulkoilulaissa (606/1973) tarkoitetuille leirintäalueille ja tilapäisille leirintäalueille.
Yleisötilaisuudet
Yleisötilaisuuksiin ja muihin tapahtumiin, joihin osallistuvien ihmisten suuren määrän tai muun erityisen syyn vuoksi sisältyy merkittävä henkilö- tai paloturvallisuusriski, tilaisuuden järjestäjän on laadittava pelastussuunnitelma.
Tapahtumia, joissa on oltava pelastussuunnitelma
1) Arvioidaan olevan läsnä samanaikaisesti vähintään 200 henkilöä;
2) Käytetään avotulta, ilotulitteita tai muita pyroteknisiä tuotteita taikka erikoistehosteina palo- ja räjähdysvaarallisia kemikaaleja;
3) Tapahtumapaikan poistumisjärjestelyt poikkeavat tavanomaisesta; tai
4) Tapahtuman luonne aiheuttaa erityistä vaaraa ihmisille.
Turvaluotsi laatii pelastussuunnitelman yhteistyössä kiinteistön/ yrityksen/ tapahtuman edustajan kanssa, jolloin kohdetuntemus tuodaan parhaiten esille.
Pelastussuunnitelmaa ei laadita viranomaisia varten, vaan turvallisuuden työkaluksi toimintaympäristöstä riippumatta.
Väestönsuojan hoitajan kurssi
VÄESTÖNSUOJAN HOITAJA
Taloyhtiöt
Kurssi on tarkoitettu S1 ja K -luokan väestönsuojan hoitajille tai tehtävään haluaville sekä heidän varahenkilöilleen. Kurssi soveltuu hyvin myös isännöitsijöille. Kurssi antaa perustiedot ja valmiudet talon tai kiinteistön väestönsuojan hoitajan tehtävään. Väestönsuojan hoitaja huolehtii omalta osaltaan talon asukkaiden turvallisuudesta pitämällä väestönsuojan toimintakunnossa sekä tarvittaessa johtaa väestönsuojan käyttöönottoa. Väestönsuojan hoitaja tekee suojalle vuositarkastuksen. Kurssin kesto 4 h.
Kurssin sisältö:
Yritykset
Väestönsuojan hoitajiksi nimetyille henkilöille tarkoitettu kurssi soveltuu myös peruskurssiksi väestönsuojan huollosta vastaaville huoltomiehille. Kurssin kesto 6 h.
Kurssin sisältö:
- väestönsuojan laitteet ja varusteet
- suojan omatoiminen tarkastus ja vuosihuolto
- suojan omatoiminen käyttöönotto suojautumistilanteessa
- toiminta suojautumistilanteessa
- tiiveyskoe
Ei tuloksia
Hakemaasi sivua ei löytynyt. Yritä muuttaa hakuasi, tai käytä yläpuolella olevaa navigointia löytääksesi kirjoituksen.